Αcerola (Κράταιγος αζερόλη )

  • Αcerola (Κράταιγος αζερόλη )

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για zoom

€25,00

Το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο για παραγγελία αυτή τη στιγμή.

ΠληροφορίεςΓια περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 26510 22282

Περιγραφή προϊόντος

Η αζερόλη ( Crataegus azarolus) , είναι ένα οπωροφόρα φυτό της βοτανικής οικογένειας των Rosaceae που μπορεί να ταξινομηθεί μεταξύ των δευτερευόντων φρούτων.

Η περιοχή καταγωγής αυτού του φυτού είναι η Μικρά Ασία και η Κεντρική, ακόμη και αν ορισμένοι οικότυποι είναι εγγενείς στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Σε πολλές ιταλικές περιοχές το φυτό azzeruolo βρίσκεται πολιτογραφημένο σε αυθόρμητη κατάσταση, ειδικά στη Λιγουρία, την Emilia Romagna, το Βένετο, την Τοσκάνη, το Λάτσιο, τη Μολίζε, την Καμπανία, την Απουλία και τη Σικελία.

Καλλιεργημένο, όμως, το αζερούολο καυχιέται για μια παράδοση αιώνων στη χώρα μας, όπου επιλέχθηκε τόσο για τους καρπούς του όσο και για διακοσμητικούς σκοπούς. Ήδη στην Αναγέννηση, το azzeruole αγαπήθηκε πολύ για το ιδιαίτερο άρωμά τους και την τυπική γλυκόξινη γεύση. Ακόμη, μέχρι τον περασμένο αιώνα, αποτελούσαν αντικείμενο πλούσιου εμπορίου.

 

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η παράδοση έχει χαθεί και η εξειδικευμένη καλλιέργεια είναι πλέον πολύ σπάνια.

Είναι πολύ χωριάτικη και προσαρμόσιμη καλλιέργεια, με άφθονη καρποφορία, ιδανική για φύτευση σε οικογενειακά περιβόλια.

Τα φύλλα είναι φυλλοβόλα, εναλλάξ στα κλαδιά και δερματώδη, έχουν κοντό μίσχο και είναι εξοπλισμένα με ραβδώσεις. Στους καρποφόρους κλάδους η λεπίδα του φύλλου είναι στρογγυλεμένη στη βάση, λοβωτή, με 1-3 ζεύγη λοβών ανάλογα με την ποικιλία.

Η πάνω σελίδα του φύλλου είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος έντονο πράσινο. Το κάτω, από την άλλη, είναι πιο αδιαφανές και ανάβει στο ωχρογκριζωπό.

Τα άνθη είναι λευκά, με κοντό μίσχο και βρίσκονται μαζεμένα σε κόρυμβους, σε αριθμούς που κυμαίνονται από 5 έως 25.

 

Η ανθοφορία του αζερόλ είναι πολύ όμορφη, εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης και επιμένει μέχρι τον Μάιο. Η καρποφορία συμβαίνει στις κορυφές του οφθαλμού της χρονιάς που δημιουργείται από ένα μικτό μπουμπούκι. Μετά τη συγκομιδή, η κορυφή στεγνώνει, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζεται ένας πλευρικός οφθαλμός, ο οποίος θα εξασφαλίσει ανάπτυξη την επόμενη χρονιά.

Οι καρποί, όπως αναφέρθηκε, είναι το azzeruole, ή μικρά σφαιροειδή πόμολα.

Έχουν διάμετρο 2-2,7 cm και στο εσωτερικό τους περιέχουν 2 ή 3 σπόρους καλυμμένους με χοντρά και ξυλώδη περιβλήματα.

Το χρώμα της φλούδας, ανάλογα με την ποικιλία, κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο, σε έντονο κίτρινο, σε πορτοκαλοκόκκινο, έως έντονο κόκκινο.

Η ωρίμανση τους γίνεται από τα τέλη Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φρούτου είναι η καλή του διάρκεια ζωής.

Το azzeruolo, χαρακτηριστικά και καλλιέργεια

Το azzeruolo , γνωστό και ως lazzeruolo , είναι ένα οπωροφόρο δέντρο χαρακτηριστικό της αγροτικής μας παράδοσης. Οι μικροί, γλυκόπικροι καρποί του ονομάζονται «azzeruole» και μοιάζουν πολύ με μικροσκοπικό μήλο.

Έχουμε ήδη μιλήσει για οπωροφόρα δέντρα όπως η τζιτζιφιά , η φράουλα , η μουριά , όλα τα είδη που έχουν τις ρίζες τους στην εμπειρία των αγροτών, αλλά συχνά ξεχασμένα και υποτιμημένα στο σημερινό πανόραμα των ειδών φρούτων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει και το αζερόλ, το οποίο θα ήταν σκόπιμο να επανεκτιμηθεί, ειδικά στο πλαίσιο της καλλιέργειας του οικογενειακού περιβόλι. Μάλιστα, έστω και ένα από αυτά τα δέντρα, με πολύτιμη καλλωπιστική αξία, αρκεί για να έχει εξαιρετική σοδειά.

 

Γνωρίζουμε λοιπόν καλύτερα τα βοτανικά χαρακτηριστικά του αζερούολο, τις πολιτιστικές του ανάγκες και τις πιθανές χρήσεις των φρούτων.

 

1 Το μηδέν, η προέλευση και η διάχυση2 Βοτανικά χαρακτηριστικά του αζερούολο3 Η καλλιέργεια του αζερόλ3.1 Παιδοκλιματικές ανάγκες3.2 Πολλαπλασιασμός3.3 Φυτό έκτο3.4 Πολιτιστική μέριμνα3.5 Συγκομιδή και χρήση καρπών

 

Το μηδέν, προέλευση και διάχυση

 

Η αζερόλη ( Crataegus azarolus) , είναι ένα οπωροφόρα φυτό της βοτανικής οικογένειας των Rosaceae που μπορεί να ταξινομηθεί μεταξύ των δευτερευόντων φρούτων.

Η περιοχή καταγωγής αυτού του φυτού είναι η Μικρά Ασία και η Κεντρική, ακόμη και αν ορισμένοι οικότυποι είναι εγγενείς στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Σε πολλές ιταλικές περιοχές το φυτό azzeruolo βρίσκεται πολιτογραφημένο σε αυθόρμητη κατάσταση, ειδικά στη Λιγουρία, την Emilia Romagna, το Βένετο, την Τοσκάνη, το Λάτσιο, τη Μολίζε, την Καμπανία, την Απουλία και τη Σικελία.

Καλλιεργημένο, όμως, το αζερούολο καυχιέται για μια παράδοση αιώνων στη χώρα μας, όπου επιλέχθηκε τόσο για τους καρπούς του όσο και για διακοσμητικούς σκοπούς. Ήδη στην Αναγέννηση, το azzeruole αγαπήθηκε πολύ για το ιδιαίτερο άρωμά τους και την τυπική γλυκόξινη γεύση. Ακόμη, μέχρι τον περασμένο αιώνα, αποτελούσαν αντικείμενο πλούσιου εμπορίου.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η παράδοση έχει χαθεί και η εξειδικευμένη καλλιέργεια είναι πλέον πολύ σπάνια.

Είναι πολύ χωριάτικη και προσαρμόσιμη καλλιέργεια, με άφθονη καρποφορία, ιδανική για φύτευση σε οικογενειακά περιβόλια.

Οι πιο κοινές καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Ιταλία είναι η λευκή Azzeruolo της Ιταλίας (πιο ευαίσθητη) και η κόκκινη Azzeruolo της Ιταλίας (πιο ρουστίκ).

Βοτανικά χαρακτηριστικά του αζερόλ

Το αζερόλ είναι ένα φυτό που μπορεί να πάρει τη μορφή μικρού δέντρου ή θαμνώδους θάμνου. Αναπτύσσεται αργά και δεν φτάνει ποτέ σε μεγάλα μεγέθη. Υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να φτάσει το μέγιστο από 8 έως 10 μέτρα.

Το στέμμα του δέντρου έχει στρογγυλεμένο σχήμα, μερικές φορές πυραμιδικό, με περισσότερο ή λιγότερο κλαδιά και σποραδικά αγκάθια.

Τα φύλλα είναι φυλλοβόλα, εναλλάξ στα κλαδιά και δερματώδη, έχουν κοντό μίσχο και είναι εξοπλισμένα με ραβδώσεις. Στους καρποφόρους κλάδους η λεπίδα του φύλλου είναι στρογγυλεμένη στη βάση, λοβωτή, με 1-3 ζεύγη λοβών ανάλογα με την ποικιλία.

Η πάνω σελίδα του φύλλου είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος έντονο πράσινο. Το κάτω, από την άλλη, είναι πιο αδιαφανές και ανάβει στο ωχρογκριζωπό.

Τα άνθη είναι λευκά, με κοντό μίσχο και βρίσκονται μαζεμένα σε κόρυμβους, σε αριθμούς που κυμαίνονται από 5 έως 25.

 

Η ανθοφορία του αζερόλ είναι πολύ όμορφη, εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης και επιμένει μέχρι τον Μάιο. Η καρποφορία συμβαίνει στις κορυφές του οφθαλμού της χρονιάς που δημιουργείται από ένα μικτό μπουμπούκι. Μετά τη συγκομιδή, η κορυφή στεγνώνει, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζεται ένας πλευρικός οφθαλμός, ο οποίος θα εξασφαλίσει ανάπτυξη την επόμενη χρονιά.

Οι καρποί, όπως αναφέρθηκε, είναι το azzeruole, ή μικρά σφαιροειδή πόμολα.

Έχουν διάμετρο 2-2,7 cm και στο εσωτερικό τους περιέχουν 2 ή 3 σπόρους καλυμμένους με χοντρά και ξυλώδη περιβλήματα.

Το χρώμα της φλούδας, ανάλογα με την ποικιλία, κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο, σε έντονο κίτρινο, σε πορτοκαλοκόκκινο, έως έντονο κόκκινο.

Η ωρίμανση τους γίνεται από τα τέλη Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φρούτου είναι η καλή του διάρκεια ζωής.

 

Η καλλιέργεια του αζερόλΠαιδοκλιματικές ανάγκες

Συνήθως το αζερόλ είναι θερμόφιλο φυτό, γι' αυτό και αναπτύσσεται κατά μήκος των πλαγιών των λόφων, που συνήθως έχουν καλή έκθεση στον ήλιο και πιο ήπιο κλίμα. Το γαλάζιο δέντρο αναπτύσσεται καλά στην ίδια κλιματική ζώνη με τη βελανιδιά και τη βελανιδιά.

Αυτό το μικρό χωριάτικο οπωροφόρο δέντρο αναπτύσσεται σε στραγγιζόμενα και όχι πολύ συμπαγή εδάφη, αλλά και σε αργιλώδη ή ασβεστώδη εδάφη , αρκεί να μην προκαλούν στασιμότητα του νερού.

Το ανεκτό pH του εδάφους κυμαίνεται από 6,8 έως 8,5, επομένως ουδέτερο έως υποαλκαλικό.

Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες, αλλά η ρουστίκ του εγγυάται ανάπτυξη ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Το φυτό είναι στην πραγματικότητα προικισμένο με υψηλή αντοχή στη λειψυδρία και ταυτόχρονα αντέχει καλά στους παγετούς του χειμώνα, καταφέρνοντας να επιβιώσει σε θερμοκρασίες κάτω των -15°C.. 

Το αζερόλ είναι ένα πραγματικό πολυλειτουργικό είδος δέντρου. Παράγει εξαιρετικούς καρπούς με φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ είναι επίσης δέντρο υψηλής καλλωπιστικής αξίας.

Είναι τέλειο ως διακοσμητικό φυτό στον κήπο, για να το θαυμάζουμε από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, από τη φάση της ανθοφορίας μέχρι τη φάση της καρποφορίας.

Ως οπωροφόρα φυτό αρκεί να καλλιεργηθεί ένα μεμονωμένο δείγμα, δεδομένης της άφθονης παραγωγής.

Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, μόλις μαζεμένα, αλλά και το χειμώνα, αν φυλάσσονται σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Τα φρέσκα μηδενικά ξεδιψούν και έχουν διαφορετικές ιδιότητες . Είναι διουρητικά και υποτασικά και ο πολτός τους είναι αντιαναιμικός και οφθαλμικός, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α.

Το azzeruole είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για παραδοσιακές αγροτικές συνταγές, όπως μαρμελάδες, μαρμελάδες και ζελέ. Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική και διατηρούνται σε οινόπνευμα.