Παραγγελία

Μετά την παραγγελία σας, θα λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επιβεβαιώνει την παραγγελία σας.

Επιστροφές

Καμία επιστροφή δε γίνεται δεκτή. Kάθε αγοραστής, αγοράζοντας το προϊόν θεωρείται ότι συμφωνεί ανεπιφύλακτα με τους όρους αυτούς.

Προσωπικά δεδομένα

Όλα τα προσωπικά σας δεδομένα είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για να επεξεργαστούμε την παραγγελία σας.

Surinam Cherry ®

Surinam Cherry ®
Surinam Cherry ®

Κλικ στη φωτογραφία για zoom

Στοιχεία προϊόντος

Τιμή:

35.00

Επιλογές παραγγελίας
+
-
Περιγραφή προϊόντος

Eugenia uniflora ή κεράσι του Surinam. 

Το πιο ευρέως γνωστό είδος βρώσιμων καρπών Eugenia, λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητάς του, το κεράσι Surinam, E. uniflora L. (syns. E. Michelii Lam.; Stenocalyx Michelii Berg; Plinia rubra Vell.), Ονομάζεται επίσης Βραζιλία ή κεράσι Βραζιλίας, κεράσι Cayenne, pitanga και, δυστυχώς, κεράσι της Φλόριντα. Στα ισπανικά είναι συνήθως cereza de cayena. αλλά pendanga στη Βενεζουέλα? guinda στο Ελ Σαλβαδόρ; ñanga-piré στην Αργεντινή; cereza quadrada στην Κολομβία. Στη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα ονομάζεται cerese à côtes ή cerises-cotes. στη Γαλλική Γουιάνα, το cerise de Cayenne, το cerise de pays ή το cerise carée. στο Σουρινάμ, Surinaamsche kersh, zoete kers ή monkie monkie kersie.

 

 IgΣχ. 104: Το κεράσι του Σουρινάμ (Eugenia uniflora) καλλιεργείται κυρίως ως φράκτης, με τα επιδεικτικά φρούτα να τρώγονται κυρίως από παιδιά.

 

 Περιγραφή

 

 Ο θάμνος ή το δέντρο, ύψους 25 ft (7,5 m), έχει λεπτούς, διασκορπισμένους κλάδους και αρωματικό φύλλωμα με ρητίνη. Τα αντίθετα φύλλα, χάλκινα όταν είναι μικρά, είναι βαθιά πράσινα και γυαλιστερά όταν ωριμάζουν. γίνονται κόκκινοι σε κρύο, ξηρό χειμώνα. Έχουν ωοειδή έως ωοειδή-λογχοειδή, αμβλύ έως αιχμηρά, μήκους 1 1/2 έως 2 1/2 in (4-6,25 cm). Μακρά βλαστά λουλούδια, που φέρουν μεμονωμένα ή έως και 4 μαζί στους άξονες των φύλλων, έχουν 4 ευαίσθητα, επαναλαμβανόμενα, λευκά πέταλα και μια τούφα 50 έως 60 προεξέχοντων λευκών στήμονων με ωχροκίτρινους ανθήρες. Ο καρπός 7 έως 8 με ραβδώσεις, πλάτος, 3/4 έως 1 1/2 ίντσας (2-4 cm) πλάτος, μετατρέπεται από πράσινο σε πορτοκαλί καθώς αναπτύσσεται και, όταν ωριμάζει, έντονο-κόκκινο σε βαθύ κόκκινο ή σκούρο , πορφυρό καφέ ("μαύρο") όταν είναι πλήρως ώριμο. Το δέρμα είναι λεπτό, σάρκα πορτοκαλί-κόκκινο, λιώνει και πολύ ζουμερό. οξύ σε γλυκό, με ένα άγγιγμα ρητίνης και ελαφριά πικρία. Μπορεί να υπάρχουν 1 αρκετά μεγάλοι, στρογγυλοί σπόροι ή 2 ή 3 μικρότεροι σπόροι ο καθένας με μια πεπλατυσμένη πλευρά, περισσότερο ή λιγότερο προσκολλημένη στη σάρκα από μερικές λεπτές ίνες.

 

 Προέλευση και διανομή

 

 Το φυτό προέρχεται από το Σουρινάμ, τη Γουιάνα και τη Γαλλική Γουιάνα στη νότια Βραζιλία (ειδικά τις πολιτείες του Ρίο ντε Τζανέιρο, Paraña, Santa Catharina και Rio Grande do Sul) και στη βόρεια, ανατολική και κεντρική Ουρουγουάη. Γίνεται άγρια ​​σε αλσύλλια στις όχθες του ποταμού Pilcomayo στην Παραγουάη. Περιγράφηκε αρχικά βοτανικά από ένα φυτό που αναπτύσσεται σε έναν κήπο στην Πίζα της Ιταλίας, το οποίο πιστεύεται ότι έχει εισαχθεί από την Γκόα της Ινδίας. Οι Πορτογάλοι ταξιδιώτες λέγεται ότι μετέφεραν το σπόρο από τη Βραζιλία στην Ινδία, όπως έκαναν το κάσιους. Καλλιεργείται και πολιτογραφείται στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία. επίσης κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού της Κεντρικής Αμερικής. και σε ορισμένα νησιά των Δυτικών Ινδιών - τα νησιά Cayman, Τζαμάικα, St. Thomas, St. Croix, Puerto Rico, Κούβα, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία και στις Μπαχάμες και τις Βερμούδες. Το 1918, ο Britton έγραψε, στη χλωρίδα των Βερμούδων, ότι «... καθώς φιλοξενεί τη μύγα των φρούτων, το δέντρο έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια». Καλλιεργείται συχνά στη Χαβάη, τη Σαμόα, την Ινδία και την Κεϋλάνη ως διακοσμητικό φυτό και περιστασιακά στην τροπική Αφρική, τη νότια Κίνα και στις Φιλιππίνες όπου καρποφόρησε για πρώτη φορά το 1911. Ήταν πολύ πριν φυτευτεί στις ακτές της Μεσογείου της Αφρικής και στην Ευρωπαϊκή Ριβιέρα . Το πρώτο κεράσι του Σουρινάμ εισήχθη στο παράκτιο Ισραήλ το 1922 και προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον επειδή παρήγαγε φρούτα τον Μάιο όταν άλλα φρούτα είναι λιγοστά, και απαιτεί τόσο λίγη φροντίδα. αλλά πάνω από 10 χρόνια παρατήρησης, οι αποδόσεις που καταγράφηκαν ήταν απογοητευτικά μικρές.

 

 Στη Φλόριντα, το κεράσι του Σουρινάμ είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά αντιστάθμισης σε όλα τα κεντρικά και νότια μέρη του κράτους και τα Florida Keys. Τα φρούτα τρώγονται σήμερα κυρίως από παιδιά. Στο παρελθόν, πολλοί άνθρωποι επέτρεψαν στο δέντρο να αναπτυχθεί φυσικά και να μαζέψει τους καρπούς για μαγειρική χρήση. Για λίγο, πωλήθηκαν μικρές ποσότητες στις αγορές του Μαϊάμι. Σε εύκρατες ζώνες, το φυτό καλλιεργείται σε γλάστρες για το ελκυστικό του φύλλωμα και τα φωτεινά φρούτα.

 

 Ποικιλίες

 

 Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι: ο κοινός φωτεινός-κόκκινος και ο σπανιότερος σκούρος-πορφυρός έως σχεδόν μαύρος, ο οποίος τείνει να είναι πιο γλυκός και λιγότερο ρητινώδης.

 

 Κλίμα

 

 Το κεράσι Surinam είναι προσαρμοσμένο σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Στις Φιλιππίνες, ευδοκιμεί από τη στάθμη της θάλασσας στα 3.300 πόδια (1.000 μ.). στη Γουατεμάλα, έως 6.000 πόδια (1.800 μέτρα). Τα νεαρά φυτά έχουν υποστεί ζημιά από θερμοκρασίες κάτω των 28º F (-2,22ºC), αλλά τα καλά εδραιωμένα φυτά υπέστησαν μόνο επιφανειακό τραυματισμό στους 22ºF (-5,56ºC). Το φυτό απολαμβάνει τον ήλιο. Απαιτεί μόνο μέτριες βροχοπτώσεις και, αν έχει βαθιές ρίζες, μπορεί να αντέξει σε μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας.

 

 Εδαφος

 

 Το κεράσι του Σουρινάμ αναπτύσσεται σε σχεδόν κάθε τύπο εδάφους – άμμο, αμμώδη αργίλιο, άκαμπτο πηλό, μαλακό ασβεστόλιθο– και μπορεί να αντέξει ακόμη και σε νερό για λίγο, αλλά δεν έχει δυσανεξία στο αλάτι.

 

 Διάδοση

 

 Οι σπόροι είναι τα συνήθη μέσα πολλαπλασιασμού. Παραμένουν βιώσιμα για όχι περισσότερο από ένα μήνα και βλαστάνουν σε 3 έως 4 εβδομάδες. Τα εθελοντικά δενδρύλλια μπορούν να ληφθούν και να μεταμοσχευθούν επιτυχώς. Το Layering ήταν επιτυχές στην Ινδία. Τα σπορόφυτα μπορούν να είναι κατεργασμένα σε ανώτερες επιλογές με μοσχεύματα πλευρικής ή σχισμής, αλλά τείνουν να απορροφούν κάτω από το μόσχευμα.

 

 Πολιτισμός

 

 Τα σπορόφυτα κερασιάς του Σουρινάμ αναπτύσσονται αργά. Μερικοί αρχίζουν να καρποφορούν όταν είναι 2 ετών. Μερικοί μπορεί να καθυστερήσουν την καρποφορία για 5 ή 6 χρόνια, ή ακόμη και 10, σε δυσμενείς καταστάσεις. Είναι πιο παραγωγικοί εάν δεν έχουν κλαδέψει, αλλά παράγουν πάρα πολλά φρούτα όταν κλείνουν σε φράχτες. Η τριμηνιαία σίτιση με μια πλήρη φόρμουλα λιπάσματος προάγει την καρποφορία. Το φυτό ανταποκρίνεται γρήγορα στην άρδευση, ο καρπός γίνεται γρήγορα μεγαλύτερος και γλυκιά στη γεύση μετά από ένα καλό πότισμα.

 

 Περίοδος και συγκομιδή

 

 Οι καρποί αναπτύσσονται και ωριμάζουν γρήγορα, μόνο 3 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των λουλουδιών. Στη Βραζιλία, τα φυτά ανθίζουν τον Σεπτέμβριο και τα φρούτα ωριμάζουν τον Οκτώβριο. ανθίζουν ξανά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Στη Φλόριντα και τις Μπαχάμες, υπάρχει μια ανοιξιάτικη σοδειά, Μάρτιο ή Απρίλιο έως Μάιο ή Ιούνιο. και μια δεύτερη καλλιέργεια, Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, που συμπίπτει με τις βροχές της άνοιξης και του φθινοπώρου

 

 Τα φρούτα πρέπει να μαζεύονται μόνο όταν είναι τόσο ώριμα ώστε να πέσουν στο χέρι με το ελαφρύτερο άγγιγμα, διαφορετικά θα είναι ανεπιθύμητα ρητινώδη. Η συγκέντρωση πρέπει να γίνεται καθημερινά ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα.

 

 Απόδοση παραγωγής

 Στην Ινδία, οι κλαδευμένοι θάμνοι αποδίδουν κατά μέσο όρο 6 έως 8 λίβρες (2,7-3,6 kg) ανά φυτό. Η υψηλότερη απόδοση στο Ισραήλ ήταν 2.700 φρούτα βάρους περίπου 24 κιλών (11 κιλά) από ένα μη επεξεργασμένο φυτό.

 Τα παιδιά απολαμβάνουν τα ώριμα φρούτα από το χέρι. Για επιτραπέζια χρήση, είναι καλύτερα σχισμένα κάθετα στη μία πλευρά, απλώνονται ανοιχτά για να απελευθερώσουν τους σπόρους και διατηρούνται παγωμένοι για 2 ή 3 ώρες για να διαλύσουν το μεγαλύτερο μέρος του ρητινώδους αρωματικού τους χαρακτήρα. Εάν σπαρθούν και πασπαλιστούν με ζάχαρη πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο, θα γίνουν ήπια και γλυκά και θα αποπνέουν πολύ χυμό και θα σερβίρουν πολύ καλά αντί για φράουλες στο κουλουράκι και συμπληρώνεται με σαντιγί. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε φλιτζάνια φρούτων, σαλάτες και πουτίγκα κρέμας? επίσης παγωτό? και μπορεί να γίνει σε πίτα ή σάλτσα ή να διατηρηθεί ολόκληρο σε σιρόπι. Συχνά γίνονται μαρμελάδα, ζελέ, απόλαυση ή τουρσί. Οι Βραζιλιάνοι ζυμώνουν το χυμό σε ξύδι ή κρασί και μερικές φορές προετοιμάζουν ένα αποσταγμένο ποτό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 26510 22282