Μπλε Περού 28/35 ***
Κάντε κλικ στη φωτογραφία για zoom
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 26510 22282
Περιγραφή προϊόντος
Ελάχιστη ποσότητα σπόρου.
Μπλε πατατόσπορος για gourmet.
Αντιοξειδωτική. Φαρμακευτική. Κατά του καρκίνου του προστάτη.
Ποικιλία ειδική για τηγάνι , φούρνο , βραστή!!!
Όλοι οι μεγάλοι σέφ τη χρησιμοποιούν.
Ιδιαίτερη γέυση και εμφάνιση.
Τύπος μαγειρέμετος Β
Πολύ όψιμη ωρίμανση, κηρώδης ποικιλία πατάτας με βαθύ μπλε φλούδα και έντονη σκούρα μπλε σάρκα.
Ο μεγάλος χρόνος ωρίμανσης δίνει την ευχάριστα δυνατή γεύση με ένα ελαφρώς σαν κάστανο άρωμα. Ποικιλία υψηλής απόδοσης με καλή διάρκεια ζωής.
Συσκευασία 1 κιλού
Tuber Characteristics
Tuber Shape | fingerling |
Flesh Color | purple |
Eye Depth | very shallow |
Skin Color | purple |
Skin Texture | smooth |
Dormancy | good |
Tuber Size | small |
Yield and Quality
Markets | High Set, Specialty, Table/Fresh |
Yield | medium-high |
Tubers Per Plant | 18-22 |
Cooking Type | B |
Dry Matter | 20.8% |
Resistances
Scab | high |
PVY | high |
Foliage Blight | medium |
Tuber Blight | medium |
Damages | medium-high |
Bruising | medium-high |
Nematodes | - |
Κατάγεται από τις Ανδεις και επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς έρευνες μιλούν για τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γίνεται υπέροχη (γευστικά και αισθητικά) πατατοσαλάτα, αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Στην ανθοκυανίνη, φλαβονοειδές που περιέχει και το οποίο της χαρίζει το μοβ χρώμα της, έχουν αποδοθεί σύμφωνα με μελέτες αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις, πιθανόν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Θυμάστε όσα λέγονται για τις αντίστοιχες ιδιότητες των μπέρι. Ε, λοιπόν, μιλάμε για την ίδια ουσία.
Ο λόγος για μια νέα πατάτα, τη μαύρη ή μοβ ή Περού, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει trend. Είπα «νέα»; Λάθος. Είναι ένα πολύ παλιό είδος, που έρχεται από τις Ανδεις, όπου καλλιεργούνται, για περισσότερα από 8.000 χρόνια, 3.000 από τις 5.000 ποικιλίες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με κάποιες καταγραφές μάλιστα, οι διάφορες ποικιλίες της μοβ πατάτας ήταν ευρύτατα διαδεδομένες στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την καταστροφή, οι κυβερνήσεις άρχισαν να ζητούν μεγαλύτερη παραγωγή - το πρώτο μέλημα ήταν, φυσικά, να μπορέσει να επιβιώσει ο πληθυσμός. Ετσι, η κοινή λευκή πατάτα, μεγαλύτερης απόδοσης, την έβγαλε από το προσκήνιο.
Γιατί η περί ης ο λόγος δεν είναι τόσο αποδοτική, παράγονται λιγότερα κιλά ανά στρέμμα.
Σαν μια μπάλα του γκολφ
Συγκεκριμένα, κάθε φυτό παράγει μικρή ποσότητα (περίπου 15-20) και μικρού μεγέθους (διαμέτρου 5 εκατοστών ή το πολύ μιας μπάλας γκολφ) «καρπούς». Γι’ αυτό και το κόστος της είναι μεγαλύτερο από της λευκής. Η καλλιέργεια των δύο ειδών, όμως, είναι ίδια και μπορεί να γίνει δύο φορές το χρόνο. Επίσης, τα δύο φυτά είναι παρόμοια, μόνο που ο μίσχος του (πράσινου) φύλλου αλλά και το άνθος είναι μοβ στην περίπτωση της «Περού».
Και στα σούπερ μάρκετ
Η «επιστροφή» του είδους αυτού ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Καλλιεργείται πλέον (εκτός φυσικά από τη Νότια Αμερική, όπου αποτελεί υλικό παραδοσιακών συνταγών) στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Μάλιστα, σε κάποιο δημοσίευμα του BBC του 2010 διαβάζουμε: «Η “υγιεινή” μοβ πατάτα μπαίνει στα σούπερ μάρκετ».
Σε επιστημονικά και μη περιοδικά καταγράφονται οι υγιεινές ιδιότητες και τα θρεπτικά συστατικά της σε σχέση μάλιστα με τη συνηθισμένη λευκή. Μια μέσου μεγέθους μοβ πατάτα 213 γρ. περιέχει 42,7 γρ. υδατάνθρακες (η λευκή 33,5 γρ.), 4,85 γρ. πρωτεΐνες (η λευκή 3,58 γρ.), 2,85 γρ. σίδηρο (έναντι 5,1 γρ. της λευκής), 200 θερμίδες (έναντι 147 της λευκής) και φυσικά 0 λίπος. Παράλληλα, μεγάλοι σεφ προτείνουν συνταγές με αυτήν πρωταγωνίστρια -κυρίως- για το αισθητικό της αποτέλεσμα.