Αcerola (Κράταιγος αζερόλη )

  • Αcerola (Κράταιγος αζερόλη )

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για zoom

€25,00

Βάρος: 2.00 Kg

Διαθεσιμότητα: Άμεση αποστολή παραγγελίας

-+
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ

ΠληροφορίεςΓια περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 26510 22282

Περιγραφή προϊόντος

Η αζερόλη ( Crataegus azarolus) , είναι ένα οπωροφόρα φυτό της βοτανικής οικογένειας των Rosaceae που μπορεί να ταξινομηθεί μεταξύ των δευτερευόντων φρούτων.

Ο κράταιγος (Crataegus), επίσης γνωστός ως τρικοκκιά, μουρζιά, μπουρμπουτζελιά, ξανθή τσαπουρνιά, τσιατσιά και ξαγκαθιά, είναι γένος της τάξης των ροδωδών που περιλαμβάνει περί τα 200 είδη. Είναι θάμνος-δέντρο με ύψος 5 με 15 μέτρα, κοινός κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο. Έχει κόκκινους καρπούς (τσιάτσια) που χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως τονωτικά του κυκλοφορικού συστήματος.

Ο κράταιγος είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο. Το όνομα του, παραπέμπει στην Κραταιότητα, την ισχύ και το σθένος που προσφέρει. Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη κράτος που σημαίνει δυνατό, ισχυρό εξαιτίας του σκληρού ξύλου και της λέξης ακή (άκανθα) που σημαίνει αγκάθι.

Ήταν γνωστός κατά το Μεσαίωνα ως σύμβολο της ελπίδας και εχορηγείτο για πολλές ασθένειες. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για διαταραχές της καρδιάς και του κυκλοφορικού και ιδιαίτερα για τη στηθάγχη.

 

Οι βοτανοθεραπευτές της Δύσης το θεωρούν κυριολεκτικά ως «τροφή της καρδιάς», που βελτιώνει τη ροή του αίματος στους καρδιακούς μυς και επαναφέρει στο κανονικό τους καρδιακούς παλμούς. Πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την εγκυρότητα αυτών των χρήσεων.

Η περιοχή καταγωγής αυτού του φυτού είναι η Μικρά Ασία και η Κεντρική, ακόμη και αν ορισμένοι οικότυποι είναι εγγενείς στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

 Ήδη στην Αναγέννηση, αγαπήθηκε πολύ για το ιδιαίτερο άρωμά τους και την τυπική γλυκόξινη γεύση. Ακόμη, μέχρι τον περασμένο αιώνα, αποτελούσαν αντικείμενο πλούσιου εμπορίου.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η παράδοση έχει χαθεί και η εξειδικευμένη καλλιέργεια είναι πλέον πολύ σπάνια.

Είναι πολύ χωριάτικη και προσαρμόσιμη καλλιέργεια, με άφθονη καρποφορία, ιδανική για φύτευση σε οικογενειακά περιβόλια.

Τα φύλλα είναι φυλλοβόλα, εναλλάξ στα κλαδιά και δερματώδη, έχουν κοντό μίσχο και είναι εξοπλισμένα με ραβδώσεις. Στους καρποφόρους κλάδους η λεπίδα του φύλλου είναι στρογγυλεμένη στη βάση, λοβωτή, με 1-3 ζεύγη λοβών ανάλογα με την ποικιλία.

Η πάνω πλευρά του φύλλου είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος έντονο πράσινο. Το κάτω, από την άλλη, είναι πιο αδιαφανές και ανάβει στο ωχρογκριζωπό.

Τα άνθη είναι λευκά, με κοντό μίσχο και βρίσκονται μαζεμένα σε κόρυμβους, σε αριθμούς που κυμαίνονται από 5 έως 25.

Η ανθοφορία του κράταιγου είναι πολύ όμορφη, εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης και επιμένει μέχρι τον Μάιο. Η καρποφορία συμβαίνει στις κορυφές του οφθαλμού της χρονιάς που δημιουργείται από ένα μικτό μπουμπούκι. Μετά τη συγκομιδή, η κορυφή στεγνώνει, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζεται ένας πλευρικός οφθαλμός, ο οποίος θα εξασφαλίσει ανάπτυξη την επόμενη χρονιά.

Οι καρποί

Έχουν διάμετρο 2-2,7 cm και στο εσωτερικό τους περιέχουν 2 ή 3 σπόρους καλυμμένους με χοντρά και ξυλώδη περιβλήματα.

Το χρώμα της φλούδας, ανάλογα με την ποικιλία, κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο, σε έντονο κίτρινο, σε πορτοκαλοκόκκινο, έως έντονο κόκκινο.

Η ωρίμανση τους γίνεται από τα τέλη Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φρούτου είναι η καλή του διάρκεια ζωής.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η παράδοση έχει χαθεί και η εξειδικευμένη καλλιέργεια είναι πλέον πολύ σπάνια.

Είναι πολύ χωριάτικη και προσαρμόσιμη καλλιέργεια, με άφθονη καρποφορία, ιδανική για φύτευση σε οικογενειακά περιβόλια.

Οι πιο κοινές καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Ιταλία είναι η λευκή Azzeruolo της Ιταλίας (πιο ευαίσθητη) και η κόκκινη Azzeruolo της Ιταλίας (πιο ρουστίκ).

Το azzeruolo είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για παραδοσιακές αγροτικές συνταγές, όπως μαρμελάδες, μαρμελάδες και ζελέ. Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική και διατηρούνται σε οινόπνευμα.