Akebia Quinata

  • Akebia Quinata
  • Akebia Quinata
  • Akebia Quinata
  • Akebia Quinata

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για zoom

€25,00

Διαθεσιμότητα: Άμεση αποστολή παραγγελίας

-+
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ

ΠληροφορίεςΓια περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 26510 22282

Περιγραφή προϊόντος

Οικογένεια: Lardizabalaceae

Η Akebia quinata ή Chocolate vine (σοκολάτα αμπέλου) ή Raisin Vine (σταφίδα αμπέλου) ή Five leaf Akebia (πέντε φύλλων Akebia) όπως αλλιώς είναι γνωστή, είναι ένας θάμνος που είναι γηγενής στην Ιαπωνής, την Κίνα, την Κορέα και εκλματίστηκε σχετικά εύκολα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Γεωργία στο Μίσιγκαν έως την Μασαχουσέτη, όπου και εντοπίζεται.

Μπορεί να αυξηθεί 10 μέτρα σε ύψος ή και περισσότερο. Τα φύλλα είναι γυαλιστερά σκούρα πράσινα σε σχήμα οβαλ, σύνθετα, πέντε στον αριθμό. Τα εντυπωσιακά μωβ λουλούδια που είναι συγκεντρωμένα σε τσαμπιά έχουν άρωμα σοκολάτας ενώ διαθέτουν τρία ή τέσσερα σέπαλα. Οι καρποί που παράγονται αργά το καλοκαίρι, έχουν μακρόστενο σχήμα λοβού, που μοιάζει με μελιτζάνες και περιέχουν βρώσιμο λευκό πολτό. Το ζελατινοειδές περιεχόμενο είναι γεμάτο με μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους και έχει γλυκιά γεύση, όχι και τόσο εύγεστη. Ωστόσο τα παλιά τα χρόνια στην Ιαπωνία ήταν σύνηθες φαινόμενο η βρώση των καρπών αυτών από παιδιά που έπαιζαν στην ύπαιθρο. Η κρούστα τους έχει μια ελαφρά πικάντικη γεύση και έτσι γενικά ο καρπός χρησιμοποιείται σαν λαχανικό. Στην κουζίνα τον γεμίζουν με κιμά, όπως τα δικά μας γεμιστά και τον τρώνε και τηγανιτό. Παραδοσιακά η Akebia quinata, χρησιμοποιείται και για καλαθοπλεκτική.

Η Akebia φυτεύεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη. Καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα αμμοπηλώδη με τακτική υγρασία σε πλήρη ήλιο για να σκιά μέρος. Προτιμά ηλιόλουστες, αλλά ανέχεται κοντά σε πλήρη σκιά. Επίσης ανέχεται κάποια ξηρασία. σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Εάν επιθυμείται να αυξηθούν οι καρποί, φυτέψτε το ελάχιστο δύο αμπέλια για να αυξηθεί η πιθανότητα της επικονίασης και της τελικής καρποφορίας. Εάν έχετε μόνο ένα φυτό, μπορείτε να το πολλαπλασιάσετε με μοσχεύματα μαλακού ξύλου.

Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται εβδομαδιαίως έως ότου αυτά σταθεροποιηθούν, στην συνέχεια η παροχή νερού θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά την διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έτσι ώστε τα φυτά να λαμβάνουν το ελάχιστο μια ίντσα νερού την εβδομάδα.

Τα λουλούδια και οι καρποί αναπτύσσονται καλύτερα σε πλήρη ήλιο, ενώ το αμπέλι είναι πολύ ανεκτικό στη σκιά και αυξάνεται σε συνθήκες δάσους. Η περίοδος ανθοφορίας είναι νωρίς την άνοιξη μεταξύ Μαρτίου και Μάιου.

Easily grown in most soils. Best in well-drained sandy loams with regular moisture in full sun to part shade. Prefers full sun, but tolerates close to full shade. Also tolerates some drought. Needs a support structure upon which to grow unless grown as a ground cover. For best fruit production, plant more than one vine to facilitate good cross-pollination. Many experts recommend hand-pollination. Prune as needed in late spring after flowers appear. May be cut to the ground to renovate. Foliage is semi-evergreen in warm winter climates. Grows rapidly and can suffocate shrubs or other vegetation if not kept in check.

Εύκολα να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη. Καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα αμμοπηλώδη με τακτική υγρασία σε πλήρη ήλιο για να σκιά μέρος. Προτιμά ηλιόλουστες, αλλά ανέχεται κοντά σε πλήρη σκιά. Επίσης ανέχεται κάποια ξηρασία. Χρειάζεται μια δομή στήριξης πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν εκτός καλλιεργούνται ως εδαφοκάλυψης. Για την καλύτερη παραγωγή φρούτων, φυτών περισσότερα από ένα αμπέλι για να διευκολυνθεί η ορθή διασταυρούμενη επικονίαση. Πολλοί ειδικοί συστήνουν χέρι-επικονίαση. Κλαδέψτε όπως απαιτείται στα τέλη της άνοιξης μετά εμφανίζονται τα λουλούδια. Μπορεί να κοπεί στο έδαφος για να ανακαινίσουν. Το φύλλωμα είναι ημι-αειθαλή σε ζεστά κλίματα το χειμώνα. Μεγαλώνει γρήγορα και μπορούν να πάθουν ασφυξία θάμνοι ή άλλη βλάστηση, εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο.

Το Chocolate vine έχει μικρές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και έτσι δεν απαιτεί συμπληρωματικό λίπασμα λουλουδιών. Ωστόσο σε πολύ φτωχά εδάφη, μπορείτε να του παρέχετε κάποια μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών με compost.

Συνιστούμε ελαφρύ κλάδεμα για να φαίνεται καθαρό, μετά την ανθοφορία. Προσοχή όμως θα πρέπει να δίνεται στην παρατήρηση της επεκτετατικότητας της Akebias, μιας και έχουν αναφερθεί περιστατικά εκτοπισμού ιθαγενών φυτών από το αμπέλι αυτό, σε δασικές περιοχές. Έτσι οι κηπουροί του εξωτερικού για να το περιορίσουν και να το κρατήσουν οριοθετημένο, το κλαδεύουν στο επίπεδο του εδάφους.Στην κινεζική φαρμακοποιία πιστεύεται ότι έχει θεραπευτική δράση και χρησιμοποιείται ως διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, galactagogue και αναλγητικό. Η βότανο στην Κίνα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σαν παραδοσιακό γιατρικό για ανεπαρκή γαλουχία στις θηλάζουσες μητέρες. Το φαρμακευτικό τμήμα του φυτού είναι το ξυλώδης στέλεχος, το οποίο τεμαχίζεται σε εγκάρσιες τομές και από αυτό παρασκευάζεται αφέψημα. Το στέλεχος περιέχει περίπου 30% άλατα καλίου στα οποία οφείλεται η διουρητική του δράση.

Στην Νέα Ζηλανδία, η Akebia quinata συμπεριλαμβάνεται στην λίστα του οργανισμού National Pest Plant Accord και έτσι διασφαλίζεται ότι τα φυτά προς πώληση είναι απαλλαγμένα από παράσιτα, προς αποφυγή τέτοιων διαδόσεων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φυτό αυτό για να δημιουργήστε μια ελκυστική κουρτίνα σαν φράκτη για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, ή για να κρύψετε έναν άσχημο τοίχο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοκαλυπτικό για να καλύψει αντιαισθητικούς σωρούς από βράχους, κάποιο φρεάτιο, κάποια πλαγιά ενός δρόμου ή γενικά για να καλύψει μια επιφάνεια έκτασης, κάποιο άγονο παρτέρι με φυσική πράσινη ωραία στο μάτι βλάστηση. Σε αυτήν την περίπτωση τα ευαίσθητα λουλούδια μπορεί και να χάνονται στην μάζα του φυλλώματος στο εδάφους.

.

Η AKEBIA ΣΥΓΓΕΝΉΣ με ακτινιδιο?

Ζώνη:

Αναπτύσσεται σε ζώνες 4 έως 8, και είναι αειθαλές στις ζώνες 6 και άνω.